Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 
 
Assyrisch Nieuwjaar Akitu 6759 op Het Rutbeek
Webteam - 09-04-09


Donderdag 09 april 2009

Op zondag 5 april heeft de AMVE tussen 12:00 en 18:00 uur het Assyrisch Nieuwjaar (1 april) op het Rutbeek gevierd. Hiermee zijn we alweer aanbelandt in het jaar 6759. Vanwege de Nieuwjaars viering en het lekkere weer waren maar liefst 400 personen aanwezig om er een cultureel denkwaardige dag van te maken.
Kijkend naar de historie van de aloude Assyriërs werd astrologie gebruikt om een jaarlijkse kalender op te stellen. Een jaar telde bij hen twaalf maanden van dertig dagen en van tijd tot tijd werd er een schrikkelmaand ingevoegd aan de eerste of tweede halfjaar. Het nieuwe jaar begon met de opkomst van de lente, wat later een standaard datum kreeg van 1 april (Ha b’Nison). De tijd waarin men is begonnen met de telling betrof het begin van de vorming van een georganiseerde samenleving door de Akkadiërs in Assur.

De dag werd gepresenteerd door Nison Lahdo en begon met een welkomstwoord door de voorzitter van de AMVE, Paul Shamas. Er was een live-band aanwezig die voor de muziek zorgde, met de zanger Zouheir Somiy en de keyboardspeler George Musaki. Tussendoor kwam een folkloregroep bestaande uit kinderen optreden die door Izla Lahdo werden begeleid.

Om de kinderen ook mee te laten genieten, werden er spelletjes door AJF georganiseerd. Later kregen een aantal kinderen de mogelijkheid om eventjes in het Suryoyo te zingen om na afloop een cadeautje in ontvangst te nemen. Tevens werden spelletjes als ‘zakdoekje leggen’ gespeeld. De tv-zender Suroyo TV was tevens op deze activiteit aanwezig en filmde het mooie evenement.

Het AMVE-bestuur was zeer tevreden met de grote opkomst en hoopt eenieder in 6760 weer te zien. Uiteraard bedankt het bestuur ook de 1 april festival commissie die dedag mooi heeft weten in te vullen.


Klik hier voor fotos >>

 
 


                

Assyriërs in de Media

 
 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer