Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 
 
Enschede Marathon, ter ere van Mor Gabriel en de Seyfo van 1915
Webteam - 02-05-09


Zondag 03 mei 2009

Op zondag 26 april jl. vond de 41ste editie van de Enschede Marathon plaats. Maar liefst 70.000 kijkers genoten van het evenement. Tussen de 8000 hardlopers zaten veel Assyrische jongeren. De Assyrische Jongeren Federatie (AJF) en het Assyrische Genocide Centrum ‘Seyfo Center’ organiseerden de deelname voor hun achterban en gaven de gelegenheid te rennen voor de actuele dreigende onteigening van het 1600 jaar oude Syrisch-Orthodoxe Mor Gabriël klooster in Zuid-Oost Turkije en de Turkse erkenning van de Seyfo (genocide) van 1915.

Dit jaar heeft Seyfo Center voor de vierde keer deelgenomen aan de Enschedese Marathon om de genocide meer bekendheid onder het volk te laten krijgen. Voordat de grote dag begon zijn er sponsors gezocht en is er geld ingezameld voor het Mor Gabriël klooster.

Om 9 uur ’s ochtends verzamelden de hardlopers en organisatoren zich in de Assyrische Mesopotamische Vereniging Enschede (AMVE) om samen te ontbijten. De voorzitter van AJF Hadil Mahran introduceerde de agenda en gaf haar welkomstwoord. Vervolgens gaf de voorzitter van Seyfo Center Sabri Atman een korte toelichting over de ontwikkelingen rondom de erkenning van de genocide van 1915 en de dreigende onteigening van het Mor Gabriël klooster. Daarna werden rode ’t shirts uitgedeeld met daarop de teksten ‘ 1915 Assyrian Genocide Never Again’ en ‘Hands off Mor Gabriël!’. Rond 10:00 uur vertrok de menigte richting stad.

Rond 11:00 uur begon het hardlopen en het lekkere weer zorgde voor meer vreugde voor renners en toeschouwers. De hardlopers konden een keuze maken tussen verschillende cycli, waaronder Marathon (42 km), Halve Marathon (21 km), 10 km en 5 km. Daarnaast was ook een Kidsrun van 1 km. Burgemeester den Oudsten kwam de Assyrische gemeenschap even een hand schudden en stelde de vraag wat de laatste ontwikkelingen waren. Rond 16:30 kwam er een einde aan de Enschedese Marathon.

Tijdens de Enschedese Marathon zijn vele foto’s genomen, waaronder met burgemeester den Oudsten en Joop Hassink (statenlid Provincie Overijssel). De jaarlijkse deelname van de Assyriërs laat zien dat er graag moeite wordt gedaan om de aloude historie in waarde te laten en voort te laten leven.Klik hier voor fotos >>

 
 


                

Assyriërs in de Media

 
 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer