Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 
 
‘Vaticaan van Turkije’ voelt zich belaagd
Webteam - 28-06-09


Zondag 28 juni 2009

Het orthodoxe klooster in Midyat zou het secularisme van de Turkse staat bedreigen. De christenen zeggen zelf dat de vrijheid van godsdienst bedreigd wordt. De EU volgt de zaak.

Midyat, 27 maart. Na de vroege kerkdienst is Mor Timotheus Samuel Aktaç lichtgeraakt. Vanaf zes uur vanochtend heeft de aartsbisschop uit een eeuwenoude bijbel met zilveren omslag gereciteerd in het Aramees, een afgeleide van de taal die Jezus Christus zou hebben gesproken. Hij heeft het wierook door de kapel met Byzantijnse mozaďeken gewiegd. Hij heeft zijn koorknapen en nonnen de sarcofaag laten kussen van zijn voorganger die meer dan 1.600 jaar geleden werd onthoofd.

De liturgieën gaven de aartsbisschop de veiligheid die hij zijn leven lang zegt te zoeken achter de hoge muren van Mor (heilige) Gabriel, het oudste klooster van de Syrisch-orthodoxe kerk, het Vaticaan van deze christelijke minderheid in Turkije.

Maar op het moment dat de politiek rond het klooster in het Turkse grensgebied met Syrië ter sprake komt, wordt hij knorrig en onrustig. Dan stapt hij naar het raam met het uitzicht op de rotsheuvels rondom. Daar liggen de Koerdische en Arabische dorpen die het niet alleen op het land rond zijn klooster hebben voorzien, denkt hij, maar op de hele gemeenschap.

Klik hier voor het artikel >>>


 
 


                

Assyriërs in de Media

 
 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer