
Historisch overzicht
Enschede (Netherlands) - De Assyrische Mesopotamische Vereniging Enschede (AMVE) vierde op zaterdag 10 maart 2007 het 20-jarig jubileum. In 1987 werd deze culturele vereniging opgericht onder de naam Mesopotamische Vereniging Enschede (MVE). Een vereniging met een Assyrische ideologie deed haar intrede, niet alleen in de gemeente Enschede, maar in heel Nederland. Want het was de eerste vereniging, die naast culturele activiteiten ook politieke bijeenkomsten ging houden. De oprichting van deze vereniging deed heel veel stof opwaaien binnen de Assyrische-Suryoye gemeenschap. Een vereniging met een Assyrische achtergrond was in die tijd namelijk taboe binnen onze gemeenschap en met name binnen de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Bijna niemand durfde zich dan ook in het openbaar te identificeren met de Assyrische naam!
Maar de Assyrische terriers, zoals Yuhanon Komurcu, Sonja Musa, George Saffo, Melke Maraha, Ibrahim Tunc, George Musa, Saliba Chamoun, Ninos Gorgis, Yakup Eliyo en Isa Sumer trokken zich hier niets van aan en namen het heft in handen. De oprichting van de eerste Assyrische vereniging in Enschede werd een feit. De jongeren van toen, vooral Yuhanon Komurcu, Sonja Musa, Ibrahim Tunc en Isa Sumer, die de motor van de vereniging waren, werden op de achtergrond door dik en dun gesteund door mensen zoals Samuel Elma (degene die met het idee kwam voor de oprichting van een vereniging met een Assyrische achtergrond), George Aryo en nog vele anderen. Mensen als Gevriye Tunc, Aziz Abdo, Attiya Tunc en Abdo Sumer zijn overigens ook de moeite waard om genoemd te worden. De vereniging telt nu meer dan 200 betalende leden.
De beginjaren waren ontzettend moeilijk en tegelijkertijd leerzaam. De weerstand die we ondervonden hebben vanuit de Syrisch-Orthodoxe Kerk was enorm groot. We hadden geen geld en kregen in het begin ook geen subsidie van de gemeente, omdat we ons eerst moesten bewijzen. Dit betekende dat we in het begin dus diep in de buidel moesten tasten. Door gulle giften hebben we het eerste jaar ons hoofd koel weten te houden. Later hadden we dit probleem niet, want de gemeente ging over tot het subsidiëren van de vereniging.
Doelen
In de statuten van de vereniging hebben we toen de volgende doelen opgenomen: het verzorgen van culturele activiteiten, het verzorgen van taalcursussen zowel in de eigen taal als in het Nederlands, deelname aan multiculturele activiteiten binnen de gemeente en omgeving, het bevorderen van de positie van de vrouw binnen onze gemeenschap, etc. De vereniging heeft heel veel activiteiten moeten organiseren om bovengenoemde doelen te bereiken. In het begin werden er vooral lezingen, voorlichtingsavonden en themabijeenkomsten gehouden. Al met al heeft de Assyrische Mesopotamische Vereniging Enschede (AMVE) veel betekend voor het Assyrische volk in Nederland.
De jubileumviering
De viering van het 20-jarig jubileum van de AMVE werd in het clubgebouw gehouden. Dit hadden ze nooit moeten doen. De huidige bestuursleden hebben hier absoluut niet goed over nagedacht. Niet alle leden konden bij deze feestelijke gebeurtenis aanwezig zijn. Zo’n avond ga je uitbundig met elkaar vieren, dus met alle leden en ex-bestuursleden/oprichters tegelijk. Het huidige bestuur had op zijn minst ook alle ex-bestuursleden moeten uitnodigen. Sommige namen werden niet eens genoemd, ondanks hun grote betekenis voor de vereniging. Blijkbaar zijn die nu niet meer belangrijk, of ze hebben misschien geen dynastieclan achter zich. Zo gaat dat tegenwoordig binnen de Assyrische organisaties in Nederland. De mensen die veel gedaan hebben werden misschien bewust niet genoemd en er werden daarentegen wel personen geroemd die zelfs tegen de oprichting van de vereniging waren.
Zelfs mensen die de laatste tijd veel gedaan hebben binnen de vereniging werden niet in het zonnetje gezet. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mensen, zoals Elias Musake (nota bene de oprichter van het Mor Afrem Koor), Nammer Musa, Paul Shamas, Saed Mousa, Naim Aho, Souhel Chamoun, George Abdo, Yousef Gouriye, Hanna Chamoun en B. Chamoun. Hoe kunnen de huidige bestuursleden zulke amateuristische fouten maken; dat is voor mij een raadsel! Ik wil langs deze weg ook de eerste vrouwen die aan de wieg van de emancipatie binnen de vereniging hebben gestaan niet vergeten: Klara en Verde Demirdag! Zij verdienen een pluim voor hun inzet in de beginjaren na de oprichting van de organisatie. Laten we hopen dat het bestuur deze kapitale blunders over vijf jaar gaat herstellen. Niemand, maar dan ook niemand, mag bewust genegeerd worden!
Teleurgesteld
Nu zijn er terecht veel mensen teleurgesteld. Ik was ook teleurgesteld bijvoorbeeld omdat er tijdens een belangrijke mijlpaal van de vereniging, in het Arabisch werd gezongen. Het was een Assyrisch feest en geen Arabische bijeenkomst, dacht ik. Nu wordt er door veel mensen gezegd dat deze vereniging eerder opkomt voor het Arabische belang dan voor het Assyrische. Misschien is deze constatering niet geheel terecht, maar het bestuur heeft wel alle schijn tegen. Het wordt tijd dat de huidige bestuursleden de statuten van de vereniging weer eens uit de kast halen en deze goed gaan bestuderen! Misschien dat ze ineens wakker worden van het feit dat ze een Assyrische vereniging runnen en voor het Assyrische-Suryoye volk moeten opkomen! En natuurlijk moeten ze hun standpunten ook op Nederland richten. Misschien dat op deze manier het vertrouwen in de vereniging weer terugkeert!
Isa Sumer was van 1998 tot 2006 PvdA-raadslid in Enschede. Hij schreef het boek Gods kinderen worden vergeten. Berichten uit Mesopotamie, Suryoye-Assyriers in de diaspora.
|