Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 
 
Syrisch-Orthodoxe kerk is aan het afbrokkelen
Door: Isa Sumer, 2007-06-21De Syrisch-Orthodoxe Kerk onder leiding van patriarch Moran Mor Ignatius Zakka Beth Iwas is aan het afbrokkelen. Het is niet meer wat het was! De laatste jaren en vooral de laatste maanden zien we blunderende bisschoppen en zelfs de hoogste baas maakt er een potje van. De ene keer roept hij dat wij afstammelingen van de Arabieren zijn en dat het Arabische bloed door onze aderen stroomt, de andere keer zet hij een bisschop uit zijn ambt omdat hij naar eenheid streeft in zijn bisdom. Hij was van meet af aan op de hoogte van de schandalen rondom het verdwijnen van miljoenen euroís, zowel binnen als buiten onze gemeenschap bekend als de ĎNigeria-gateí. Toen het puntje bij paaltje kwam deed hij alsof hij nergens vanaf wist en liet hij sommige bisschoppen als een baksteen vallen, met alle gevolgen van dien. Wat zijn de redenen van deze en andere kapitale blunders die gemaakt worden onder zijn leiding? Heeft hij het nog voor het zeggen binnen de Syrisch-Orthodoxe Kerk? Of zijn het derden die de macht hebben binnen de Syrisch-Orthodoxe Kerk en fungeert hij enkel nog als hun marionet?

Uit zijn ambt gezet
Bisschop Julius Hanna Aydin heeft niet eens vier maanden mogen genieten van zijn benoeming of hij krijgt op 1 juni te horen dat hij zijn ambt niet meer mag uitoefenen. Volgens de patriarch heeft de nieuwe bisschop van Duitsland aan een aantal eisen niet voldaan toen ze akkoord gingen met zijn benoeming: de bisschop had beloofd om geld in te zamelen voor het bisdom waar hij zetelt (klooster St. Jacob van Sarug) in Warburg in Duitsland. Hij zou echter een aantal gesprekken gevoerd hebben met verschillende kerkbesturen en priesters in Duitsland met als doel zijn bisdom niet op te delen in drie verschillende diocesen. Terwijl de patriarch juist had besloten om Duitsland in drie diocesen op te delen met drie verschillende bisschoppen. Bisschop Julius Hanna Aydin zou zonder toestemming van de patriarch een bezoek aan Belgie en Nederland gebracht hebben. Verder zou hij aartsbisschop van Tur-Abdin, Mor Timotheus Samuel Aktas, begeleid hebben tijdens zijn bezoek aan Duitsland. Het is werkelijk te schandalig voor woorden en buiten alle proporties dat een bisschop op basis van deze nietszeggende argumenten zijn ambt niet meer mag uitoefenen tot nader order!

Schandalen
Een aantal feiten op een rij. Andere bisschoppen en priesters mogen alles doen wat God verboden heeft en er is niemand die hen uit hun ambt zet of op non actief stelt. Neem nou Augin Kaplan, bisschop van Amerika. Door toedoen van deze bisschop zijn er miljoenen euroís bij de Nigeriaanse maffia terecht gekomen en tot op heden weet niemand precies hoe deze miljoenen zijn verdwenen. Wat wel zeker is, is dat de patriarch en een paar van zijn trouwe bisschoppen vanaf het begin op de hoogte waren van de zogenaamde investeringen in Nigeria. Er werd hen beloofd dat ze in het geld zouden zwemmen! Later bleek dat ze waren opgelicht door de maffia in Nigeria. Ronduit schandalig! Helaas heeft hier enkel wijlen bisschop Cicek voor moeten boeten. Hij werd in de steek gelaten, omdat hij geld had geleend aan bisschop Kaplan. Bisschop Cicek heeft uiteindelijk deze klap niet overleefd en van het geld dat hij had uitgeleend heeft hij nooit een cent teruggekregen. Dit heeft ook tot speculaties geleid rondom zijn dood. Hij heeft namelijk beloofd om alles naar buiten te brengen: hoe het geld verspeeld is en wie er allemaal op de hoogte waren van de verdwenen euroís. Niet lang na deze aankondiging is hij onder verdachte omstandigheden Ďoverledení in een hotel in oktober 2005 in Dusseldorf in Duitsland. De affaire en de geruchten duren voort binnen de Suryoye-Assyrische gemeenschap in de hele wereld!

Een ander voorbeeld: een priester van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Duitsland moet drie jaar de gevangenis in omdat hij meerdere studenten in zijn domein seksueel heeft misbruikt. Na zijn straf te hebben uitgezeten mocht hij zijn ambt gewoon blijven uitoefenen alsof er niets was gebeurd. De patriarch deed niets! Blijkbaar is hij met tonnen omgekocht. Nog een voorbeeld van een grote blunder betreft de nieuwe bisschop van BelgiŽ-Frankrijk, Hazael Issa Soumi, die op 12 februari van dit jaar is gewijd als bisschop. Tijdens een bijeenkomst in BelgiŽ met de bekende voorvechter, Sabri Atman, voor de erkenning van de genocide van 1914-1915 door de Turken op de Suryoye-Assyriers ontkent hij dat er een dergelijke genocide op ons volk is gepleegd door de Turken. De patriarch en zijn 'handlangers' deden gewoonlijk weer niets! Waarom treedt de patriarch eigenlijk niet op tegen zulke vernederende fouten die ons hele volk benadelen en belachelijk maken?

Ď Muhabaratsí
Het is publieksgeheim dat er een aantal 'Arabische' bisschoppen letterlijk en figuurlijk gebruikt wordt door de Syrische Muhabarats. Deze bisschoppen die voor de Syrische dictatuur werken, hebben de controle over de patriarch. Zij hebben de patriarch in een wurggreep en alle besluiten die genomen worden, worden in direct overleg met de gevreesde Muhabarats genomen. Een van de redenen dat bisschop Hanna Aydin geschorst is, is dat de patriarch en zijn 'bisschoppen die als muhabarats' te boek staan, hadden besloten dat Duitsland in totaal drie bisschoppen zou krijgen. De twee andere nog te benoemen bisschoppen zouden ook bekend staan als handlangers van de Syrische dictatuur. Ze willen met deze acties de totale controle krijgen over de Suryoye-Assyrische gemeenschap in de diaspora. En natuurlijk zijn ze uit op het geld van de gemeenschap hier in Europa. We zien zelfs dat er sommige kerkgebouwen van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Europa gebruikt worden als stembureau. Dit is gebeurd tijdens de laatste presidentsverkiezingen die onlangs gehouden zijn in SyriŽ. Zoals gewoonlijk kreeg dictator Assad 97 procent van de stemmen. Het is te gek voor woorden dat onze kerkleiders hun leden op deze manier aanmoedigen om te gaan stemmen voor een dictator. Zelfs in het Dish Hotel in Enschede zijn er veel Suryoye-Assyriers die afkomstig zijn uit SyriŽ gaan stemmen. Op deze manier laten ze zien dat ze nog loyaal zijn aan de dictatuur in SyriŽ. Bij de Suryoye-Assyriers uit Tur-Abdin is dit bijna nooit voorgekomen. Dit toont des te meer aan dat de Syrische geheime dienst goed geÔnfiltreerd heeft binnen de Suryoye-Assyrische gemeenschap in Nederland en daarbuiten. We constateren dat er redelijk veel mensen naar de pijpen van de Syrische geheime dienst dansen.

Opstand
Om uit de wurggreep van de patriarch en bisschoppen die voor de Syrische of Turkse geheime dienst werken te komen, moet de hele gemeenschap in opstand komen tegen hen die ons volk proberen te verkopen aan landen als Turkije en SyriŽ. Het Suryoye-Assyrische volk moet ook in het geval van bisschop Hanna Aydin het besluit van de patriarch krachtig verwerpen en het opnemen voor hem. Immers; hij heeft geen fouten gemaakt! Het enige wat hij gedaan heeft is pleiten tegen verdeeldheid in Duitsland. Door het bestluit van de patriarch is het moment aangebroken om definitief af te rekenen met de verraders binnen de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Deze collaborateurs hebben van de Syrisch-Orthodoxe Kerk een broeinest voor de Syrische geheime dienst gemaakt. Het Suryoye-Assyrische volk moet deze vernederingen door de kerkleiders niet meer tolereren en hun macht niet langer accepteren. Desnoods moet de zetel van de patriarch maar verplaatst worden naar een democratisch land hier in Europa. Op deze manier kunnen wij misschien de kerk nog redden van de afgrond! Lang leve de progressieve bisschoppen, priesters, kerkbesturen en anderen die een functie bekleden binnen het Suryoye-Assyrische volk. Weg met verraders die hun eigen volk verkopen aan derden.

Isa Sumer
was van 1998 tot 2006 PvdA-raadslid in Enschede. Hij schreef het boek Gods kinderen worden vergeten. Berichten uit Mesopotamie, Suryoye-Assyriers in de diaspora.

 
 


                

AssyriŽrs in de Media

 
 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer