Op woensdag 22 november zijn er verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. De kiezer heeft gesproken en hoe. De Socialistische Partij heeft een historische overwinning geboekt. De SP is de VVD voorbij en is de derde partij van Nederland geworden. Andere winnaar is de ChristenUnie, deze partij ging van drie naar zes kamerzetels. Ook de partij van Geert Wilders won fors. Ze komen met negen zetels in de Tweede Kamer. De PvdA heeft negen kamerzetels verloren en is daarmee de grootste verliezer van de verkiezingen. Het CDA verloor weliswaar drie zetels, maar bleef toch de grootste partij van Nederland met 41 zetels.
Grootste verliezer
De formatie-onderhandelingen worden heel moeilijk gezien de uitslagen van de verkiezingen. Twee partijen kunnen geen een kabinet vormen. Het is niet mogelijk om met twee partijen een coalitie te vormen, een derde partij is nodig om ze aan een meerderheid van 75 zetels te helpen. Welke partijen uiteindelijk met elkaar een coalitie gaan vormen is nog niet duidelijk. Een ding is zeker: het wordt een lang proces. De tijd zal het leren wie met wie gaat reageren.
De grootste verliezer is de PvdA. Waarom heeft deze partij zoveel stemmen verloren terwijl ze in de zomermaanden zelfs op vijftig zetel stonden in de peilingen? Niet Balkenende maar Bos zou premier worden. Wouter Bos gedroeg zich al als het ware als een premier. Helaas voor hem, de kiezer heeft besloten wie de grootste partij is en blijft en wie ze als premier terugwillen. Het wordt dus Balkenende!
‘draaikont’
In aanloop naar de verkiezingen hebben de meeste partijen Wouter Bos hard aangepakt. Dit omdat hij in de peilingen een grote voorsprong had op de rest van de partijen. Er werd een beeld van de fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid geschetst, waarin gezegd werd dat hij last had van een incredible Shrinking image (het beeld dat men van hem had, werd ineens veel kleiner of aangetast). Terwijl hij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 nog overtuigend had gewonnen. Ten tijde van de gewonnen gemeenteraadsverkiezingen stond hij nog bekend om zijn ‘lekkere kontje’ een paar maanden later stond hij te boek als “draaikont” en verloor hij de Tweede Kamerverkiezingen. Politiek is een hard vak! Het kan heel snel omslaan.
Beeldvorming en de ‘Seyfo’
Voor een deel klopt dat beeldvorming ook wel. Neem bijvoorbeeld de verschrikkelijke massamoorden op de Armeniërs en Assyriërs van 1915. Zowel het CDA als de PvdA hadden kandidaten van de lijst gehaald omdat ze de Seyfo (genocide) hadden ontkend. Een maand later maakte Wouter Bos een draai van 180 graden! Als een Assyriër en als PvdA’er was ik absoluut niet gelukkig met het feit dat de PvdA nu ineens het woord genocide ging vermijden. Ook was ik het met hen oneens toen zij zeiden dat de afgelopen maanden politieke partijen en anderen het begrip genocide te slordig hebben gebruikt.
Twee gezichten
Het was heel zwak en tegelijkertijd jammer dat Wouter Bos binnen een maand twee gezichten liet zien! Eerder schreef ik onder andere het volgende hierover naar aanleiding van een commentaar in de Volkskrant: ‘Voor een toekomstige premier is dit onwaardig. Overtuigd was ik dus zeker niet van wat hij allemaal heeft gezegd over de genocide die zowel op de Armeniërs als op de christelijke Assyriers heeft plaatsgevonden tijdens de eerste wereldoorlog. Hij wil graag premier worden en alle stemmen die hij krijgt zijn mooi meegenomen, denkt hij! Het woord opportunisme is in dit geval zeker op zijn plaats. Ik ben dus teleurgesteld’!
Ondanks mijn teleurstelling blijft de PvdA natuurlijk mijn partij en was het zetelverlies dan ook een grote teleurstelling. Echter hoop ik dat de partij desondanks toch in het kabinet komt met het CDA. Wie de derde partij wordt blijft gissen. Maar we hopen op een kabinet dat recht doet aan de woorden van Jan Marijnissen: ‘ De kiezer heeft duidelijk aangegeven dat hij wil dat Nederland socialer en rechtvaardiger wordt.' Het volk heeft gesproken! En zo hoort het in een democratie.
Isa Sumer is 8 jaar lang gemeenteraadslid geweest voor de PvdA in Enschede.
|