Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 
 
Recht van dromen: autonoom gebied voor AssyriŽrs in Irak
Door: Isa Sumer, 2006-12-08


Het jaar 2003 . Om precies te zijn 20 maart 2003 begon de oorlog tegen het regiem van Saddam Hussein. Op 13 december 2003 werd hij gearresteerd in zijn geboorteplaats Tikrit. Hij had zich daar maanden lang schuilgehouden in een kelder. "Dames en heren... We hebben hem", dit waren de eerste woorden van Paul Bremer, de Amerikaanse bewindvoerder in Irak. Iedereen was blij toen de Amerikanen vol trots de vroegere dictator aan de wereldpers lieten zien. De mensen in Irak waren blij en schoten in de lucht. Ook in het buitenland werd met instemming gereageerd. Dat was dus eind 2003. Anno 2006 spreekt men over een van de grootste blunders van de Amerikanen, als het gaat om de aanval op Irak en Saddam Hussein van de troon te stoten.

Vogelvrij
De tijd kan heel snel omslaan. De euforie is weg en de Irakezen hebben het nu veel slechter dan toen Saddam Hussein nog de scepter zwaaide. Dagelijks komen er tientallen mensen op een gewelddadige wijze om het leven. De dolblije Irakezen van toen, zijn de verliezers van de invasie in Irak. Nu worden ze geconfronteerd met vele doden. Er gaat geen dag voorbij zonder aanslagen en bloedvergieten. Kortom; iedereen is nu vogelvrij verklaard.

Dit geldt ook voor de christelijke Assyriers in Irak. Of ze nu in het noorden, in het midden of in het zuiden van Irak wonen, ze worden met de feiten op de neus gedrukt. Dagelijks worden ze blootgesteld aan gruwellijkheden zoals onthoofding, onderdrukking, moorden en verkrachtingen. De christelijke Assyriers hebben het zwaar in Irak. Zelfs vrouwen worden gedwongen om hun gezichten met een sluier te bedekken. Toen Saddam Hussein nog aan de macht was, leefden de Assyriers nog in vrede in Irak. Tenminste als zij zich afzijdig hielden en zich niet met politiek gingen bemoeien. Nu zijn ze nergens meer veilig. Hun voortbestaan wordt bedreigd. Zelfs kerken moeten het ontgelden. Er zijn heel veel kerkgebouwen met de grond gelijk gemaakt.

Vooraanstaand politicus vermoord
Op 23 november wordt, Isoh Majeed Hedaya, op een klaarlichte dag vermoord in het noorden van Irak waar de Koerden het voor het zeggen hebben. De 52-jaar oude politicus was de voorzitter van de 'Syriac Independent Unified Movement (SIUM)'. Isoh Majeed Hedaya wordt na het verlaten van het kantoor van zijn beweging in Baghdeda (niet te verwarren met Bagdad) opgewacht door gemaskerde mannen die hem in koelen bloede vermoorden met machinegeweren. De heer Hedaya wordt alom geprezen doordat hij zijn hele leven in het teken stelde voor het verenigen van de AssyriŽrs en het beschermen van deze bevolkingsgroep in Irak. Zijn beweging en andere politieke organisaties zoals de Assyrische Democratische Beweging (ADM) eisten in oktober van dit jaar bij de centrale regering autonomie voor de AssyriŽrs in Irak. Het zogenaamde Nineve Plan. Het gaat om vier districten van de Nineve vlakten, bestaand uit twee provincies van al-Hamadaniya: 'Baghdeda', 'TalKaiff' en het gebied 'Baashika' en natuurlijk de provincie Nineve zelf.

Onthoofd
Er wonen in de genoemde districten veel AssyriŽrs en deze zouden daarom volgens de Iraakse grondwet in aanmerking komen voor zelfbestuur. De twee belangrijke Koerdische partijen, KDP van Barzani en de PUK van Talabani, willen dit hoe dan ook voorkomen en proberen deze districten te annexeren bij het noorden van Irak. Maar desalniettemin hopen de Assyriers nog steeds dat zij een autonoom gebied krijgen waar zij recht op hebben met of zonder instemming van de Koerden. In oktober werd Boulos Iskander, priester van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Mosul, in het noorden van Irak, ontvoerd. Drie dagen later wordt het onthoofde lichaam van de 55-jarige priester in een straat in het centrum van de stad teruggevonden. Daarna zijn er nog twee andere priesters ontvoerd.

Bewuste strategie
In heel Irak wonen er rond de anderhalf miljoen Assyriers. De Assyriers vormen tussen de 5 en 8 procent van de totale bevolking van Irak. Maar als aan de moorden en onderdrukkingen van de laatste tijd geen einde komt zal Irak, net als Turkije, gezuiverd worden van de christelijke Assyriers. We zien nu dat men een bewuste strategie aan het uitstippelen is om de Assyriers bang te maken zodat ze Irak massaal verlaten. De Assyriers worden bang als ze zien dat vooraanstaande personen op barbaarse manier om het leven worden gebracht. Dan rest hen ook niets anders dan Irak te verlaten. Dat is ook logisch, want ze willen hun leven natuurlijk liever sparen en daarom vluchten dagelijks tientallen christenen uit Irak weg. Zelfs minister Bot van Buitenlandse Zaken zegt dat er sprake is van gerichte intimidatie en aanslagen tegen christenen. Volgens hem zijn de afgelopen drie jaar meer dan tweehonderdduizend christenen naar buurlanden als JordaniŽ en SyriŽ gevlucht. Volgens de bewindsman hebben christenen net als andere Irakezen te lijden onder de slechte veiligheidssituatie.

Assyrische organisaties
Het is betreurenswaardig te moeten constateren dat de Assyrische organisaties niets doen of zich helemaal niet blijken te bekommeren om de hachelijke situatie waarin ons volk zich bevindt in Irak. Ik heb tot nu toe geen enkele organisatie van ons volk hier in Nederland gehoord die geprobeerd heeft de situatie van ons volk onder de aandacht van de parlementariŽrs te brengen. De Assyriers worden ontvoerd, gemarteld en later onthoofd teruggevonden. Niemand van onze organisaties maakt zich druk om hen! Toen de priester van de Syrisch-Orthodoxe Kerk vermoord werd hebben misschien een aantal organisaties in het buitenland geprotesteerd tegen de ontvoering. Van onze bekende organisaties hier in Nederland heb ik niets gezien noch gehoord. Als zij niet voor hun volksgenoten opkomen wie zal hen dan beschermen?

Veilig gebied
De Amerikanen misschien? Het enige dat hen kan beschermen is een Save Haven te creŽren voor alle christenen in Irak met eigen bestuur. Dus een Autonoom gebied! Dit kan gerealiseerd worden in en rond Nineve. Autonomie is in zicht, maar wij moeten met z'n allen hard werken om dit te kunnen realiseren. Onze organisaties moeten ontwaken uit hun diepe slaap en hun stem laten horen aan de wereld. Met zwijgen, niets doen en afwachten of andere actie ondernemen zal helaas Irak gezuiverd worden van de Assyriers. Dan hebben we een kans voorbij laten gaan die we niet meer terug zullen krijgen.

Tot slot
De volgende uitspraak is goed van toepassing op tal van onze organisaties: Ik weet alleen niet meer van wie de uitspraak is, maar het is een goede: ' Het is mogelijk om iedereen een tijdje voor de gek te houden. Het is ook mogelijk om een paar mensen zeer lang voor de gek te houden. Maar het is onmogelijk om iedereen een lange tijd voor de gek te houden'. Het is bijna vijf voor twaalf. Het is nog steeds niet te laat. Een droom kan werkelijkheid worden, maar dan moeten onze organisaties ontwaken uit hun diepe slaap. Anders kunnen zij zichzelf beter opheffen!. Er zal niemand zijn die dit erg gaat vinden. De leiders kunnen zich dan maar beter niet meer begeven onder de bevolking!

 
 


                

AssyriŽrs in de Media

 
 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer