Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 
 
Organisaties worden beheerst door oude garde
Door: Isa Sumer, 2007-02-12


Nieuw elan nodig binnen Assyrische organisaties


Enschede-Holland. De laatste tijd is het rondom de Assyrische organisaties erg stil. Zowel bij de culturele organisaties als bij de politieke bewegingen zie je bijna geen teken van leven meer! De jaren 70, 80 en 90 waren de topjaren voor de Assyrische instellingen. In deze periode hebben ze een belangrijke rol gespeeld om de Assyriers bewust te maken wat betreft hun eigen identiteit, cultuur en gewoontes. In rap tempo werden in heel Europa tal van culturele verenigingen opgericht. Deze verenigingen organiseerden op hun beurt een scala aan activiteiten om de Assyrische-Suryoye gemeenschap die gevlucht was uit het vroegere Mesopotamie, dat nu verdeeld is over: Turkije, Syri en Irak, in de diaspora bewust te maken van hun identiteit, cultuur en gewoontes.

De ADO
Naast deze culturele activiteiten werden er op tal van verschillende gebieden ook heel veel politieke bijeenkomsten georganiseerd. De landen van herkomst werden bijvoorbeeld bekritiseerd om het feit dat ze de Assyriers onderdrukten, geen vrijheid gaven en niet beschermden. Op deze manier hebben ze onder andere het politieke bewustzijn van het volk vergroot. De motor achter al deze activiteiten was de Assyrische Democratische Organisatie (ADO). De ADO is de oudste politieke partij van ons volk en werd in 1957 opgericht. Latere organisaties die opgericht werden, onafhankelijk van de ADO, hebben hier veel profijt van gehad. Ik betreur het dan ook ten zeerste dat je de laatste tijd haast niets meer hoort van deze politieke bewegingen en de culturele organisaties die gelieerd waren of nog steeds zijn aan deze organisatie. Heel veel mensen vragen zich terecht af of deze organisaties uberhaupt nog wel bestaan en dat terwijl deze tijd juist erom vraagt dat zulke politieke organisaties zich blijven inzetten voor ons volk.

Aramese stroming
Aan de andere kant zien we de laatste tijd dat de Aramese stroming binnen ons volk de taken van de Assyrische organisaties van weleer over lijkt te nemen. Want deze tak van het Assyrische volk blijkt wel geleerd te hebben hoe je wel actief kunt blijven en steeds van je kan laten spreken. De Assyrische organisaties zijn nu diep in hun hart jaloers op de Aramese organisaties. Wat de Assyriers niet meer lukt, lukt de Arameers daarentegen wel. Bijvoorbeeld een petitie aan premier Balkenende overhandigen, waarin ze onder andere aandacht vragen voor ons volk in het Midden-Oosten. Ze zijn verder actief op het gebied van de media, politieke partijen en niet te vergeten het voeden van parlementariers met informatie over de situatie waarin ons volk zich bevindt.

Dankzij deze informatie, wordt ook rekening gehouden met ons volk en krijgt ons volk de nodige aandacht die het verdient. Vroeger waren de Arameers juist super jaloers op de superioriteit van de Assyrische terriers op dit gebied. Ze probeerden van alles, maar het niveau van de Assyriers konden ze niet bereiken, laat staan evenaren. De Suryoye-Assyriers domineerden het nieuws. Maar nu zijn de tijden veranderd in het voordeel van degenen die zich als Arameers identificeren! Deze trend zien we overigens alleen in Nederland. In de andere Europese landen waar de Assyriers actief zijn, hebben zij nog steeds een grote voorsprong. Wat is de reden dat de Arameers in Nederland de Assyriers hebben overtroffen?

Oude garde
Wat mij opvalt is dat de Aramese beweging heel veel jongeren in hun gelederen hebben of aan zich hebben kunnen binden. De leiders van de Assyriers zijn nog steeds de leiders uit het begin van de jaren '70. Vergelijk deze jongeren met de oude garde binnen de Assyrische organisaties en dan trek je gemakkelijk de volgende conclusie: 'ze lijken allemaal op de vroegere leiders van de Oostbloklanden, zoals Chroestsjov, Brezjnef, Andropov, Tsjernenko, Jeltsin, Tito, Honneker etc. etc. Oud en nog eens oud. En jullie weten toch hoe het afgelopen is met die oude garde'. Met andere woorden om het tij te kunnen keren hebben de Suryoye-Assyrische organisaties, inclusief de ADO, vers bloed nodig.

Jeugd
De oude garde moet plaats maken voor nieuwelingen die nog gemotiveerd zijn om iets voor hun eigen volk te doen. De oude garde heeft zijn tijd gehad, want zij bekommert zich niet meer om ons volk. Zij heeft alleen nog oog voor zichzelf en dit komt misschien omdat ze qua geest ook nog failliet zijn geworden. De oude garde kan niet meer helder denken en daarom zijn ze niet bereid nieuwe wegen in te slaan en houden teveel vast aan het oude! Het is, realiseer ik me, een trieste beschrijving, maar dat is helaas de werkelijkheid. Daarom is nu de tijd rijp voor reorganisatie voor zowel de ADO als de culturele instellingen. Bij deze reorganisaties moet absoluut geen plaats meer zijn voor onder andere feodalisten, mensen die alleen bezig zijn met eigen belangen en alleen luchtballonnen oplaten. Als alles bij het oude blijft dan rest ons niets anders dan te gaan huilen! Daarom wordt het tijd dat de oude garde een stap terug doet!!! Lang leve de jeugd!

Isa Sumer
was van 1998 tot 2006 PvdA-raadslid in Enschede. Hij schreef het boek Gods kinderen worden vergeten. Berichten uit Mesopotamie, Suryoye-Assyriers in de diaspora.

 
 


                

Assyrirs in de Media

 
 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer