Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 

 Geschiedenis
 

Het land van de Assyriërs (Assyrië) wordt door deskundigen de bakermat van onze beschaving genoemd, vaak ook Mesopotamië genoemd. Mesopotamië betekent het land tussen de twee rivieren, in dit geval de Eufraat en de Tigris, die nu door Turkije, Syrië en Irak stromen

De ontwikkeling van de menselijke beschaving is in Mesopotamië of te wel Assyrië begonnen. Zo is daar het wiel uitgevonden en hebben de Assyriërs naast het spijkerschrift ook het bier uitgevonden. Het zijn ook de Assyriërs geweest die in omstreeks 2900 voor Christus de eerste staat vormden met Koning Hamurabi die destijds codes en wetten heeft gemaakt om de orde in de samenleving te kunnen handhaven.

Assyriërs waren ook heel goed in handeldrijven. Tot op de dag van vandaag is dit duidelijk te zien. Overal waar ze heen gegaan zijn, hebben velen van hen een eigen zaak opgezet.

Muziek, wiskunde, astronomie, landbouw en bouwtechniek waren destijds in Mesopotamië hoog ontwikkeld. Een voorbeeld van hun bouwwerk is de Toren van Babel, een van ’s werelds zeven wonderen.

Toch is het Assyrische rijk in 539 voor Christus ten onder gegaan. Sindsdien hebben de Assyriërs niet weer een eigen staat kunnen vormen en dreigen nu uit te sterven. Sinds de val van Assyrië tot op heden is dit volk onderdrukt, vervolgd en uitgemoord.

Onder de heerschappij van de Mongolen (eind 14de eeuw) zijn honderdduizenden Assyriërs om het leven gebracht. In deze periode gingen talloze kerken en kloosters verloren evenals een grote hoeveelheid literatuur.

Behalve diverse massamoorden in de voorgaande eeuwen, zijn in het begin van vorige eeuw (1914 tot 1916) een 1,5 miljoen christenen afgeslacht door de Turkse soldaten en de Koerden. Onder de 1,5 miljoen christenen zijn de Armenen, Assyriërs en Ponten Grieken slachtoffers geworden van deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Turkije. Deze genocide is ook bekend onder de naam “Armeense Genocide”, “Armeense Kwestie” en “Assyrische Genocide”.

Na het einde van het Britse mandaat over Irak, deed een nieuwe massamoord zich voor. In augustus 1933 maakte het Irakese leger, met toezien van Engelsen, tientallen dorpen met de grond gelijk, en voerde massa-executies uit. Daarbij zijn tientallen duizenden mannen, vrouwen en kinderen op een brute wijzen van het leven beroofd. Daarom herdenken wij op 7 augustus de slachtoffers in 1933 in de plaats Simele (Irak).

Vandaag de dag nog worden Assyriërs in Mesopotamië door de regimes in het Midden-Oosten gediscrimineerd, onderdrukt, vervolgd en uitgemoord. Enkele voorbeelden hiervan zijn de onmenselijke daden van de Irakese president Saddam Hussein. In de afgelopen jaren heeft hij tienduizenden Assyriërs gedeporteerd en honderden van hun dorpen met de grond gelijk gemaakt. Hoeveel mensen daarbij omkwamen is onbekend.
Eveneens in Turkije en Syrië wordt deze overwegend christelijke minderheid wegens haar geloof en afkomst gediscrimineerd, vervolgd en vermoord. Behalve in de eerder genoemde landen bevindt zich ook een gering aantal in Iran. Vooral in de laatste decennia worden ze daar ook onderdrukt en vervolgd. Zodoende is het massale vlucht van deze bevolkingsgroep in de jaren zeventig op gang gekomen. Men vluchtte naar alle uithoeken van de wereld.

Zo zijn er ongeveer 300.000 Assyriërs in Europa beland, waarvan ongeveer 20.000 in Nederland. Bovendien leeft een hele grote groep in de Verenigde Staten, Australië, Canada en de voormalige Sovjet-Unie. De grootste groep leeft echter nog in Mesopotamië. Behalve de 1,6 miljoen in Irak, wonen ongeveer een half miljoen in Syrië. In Turkije waarvan de grootste groep zich in Istanbul bevindt, is nog maar 30.000 achtergebleven.

 

 


                

Assyriėrs in de Media

 
 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer