Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 
 Ashur Yousef
 

De Assyrische natie heeft, gedurende haar lange geschiedenis, vele grote mannen in allerlei richtingen voortgebracht in de wetenschappelijke, ideologische en literaire richting en nog veel meer. De Assyriërs hebben steeds getracht om hun historische bestaan in hun vaderland Beth-Nahrin nader te bekijken, dat wat hen van de andere volkeren die zich in Beth-Nahrin bevonden onderscheidde. Al die pogingen om hun identiteit te leren kennen, functioneren als een brug die de geschiedenis van duizenden jaren met het heden verbindt.
De martelaar Ashur Yousef is een bekend figuur in het versterken van ons nationale gevoel in de laatste decennia. Hij heeft een onontbeerlijke bijdrage geleverd aan het bevorderen van de nationale bewustwording bij het Assyrische volk. Door middel van zijn krant Mahdiono d' Othuroye (de wegwijzer van de Assyriërs) bracht hij zijn boodschap over aan de lezers. Ashur riep via zijn krant het Assyrische volk op om op te staan en verbeteringen in hun situatie aan te brengen. Vele auteurs hebben hem hiermee een handje geholpen zoals Naum Faiq die een aantal artikelen schreef in die krant. Het verschijnen van een nationale krant onder moeilijke omstandigheden zoals het opsporen en lynchen van de auteurs is geen makkelijke klus. Ashur moest veel lijden en ondergaan om deze krant op de been te houden. De verantwoordelijkheid die hij op zich nam was veel te groot vooral onder die onzekere en zware omstandigheden. Zeer moedig heeft hij de achteruitgang, cor­ruptie en verdeeldheid onder de Assyriërs bestreden. Hij riep op tot nationale eenheid, de andere kerkgenootschappen niet te haten en zich verrijken met kennis.

Ashur Yousef is geboren in de stad Garboet in 1858. Tijdens de slachtpartijen van 1915 werd hij door de Turken vermoord. Hij heeft de krant Mahdiono d' Othuroye ( de wegwijzer van de Assyriërs) opgericht met de bedoeling dat de betekenis de naam van de krant aangeeft. Om zo, de krant, de wegwijzer van zijn volk voor de vooruitgang te worden.

Mahdiono d' Othuroye is de eerste Assyrische nationale krant die in het Assyrisch/Aramees en Arabisch werd uitgegeven en met een memografiek met het handschrift van haar oprichter gedrukt. De behandelde onderwerpen betroffen literatuur, geloof en geschiedenis. In de krant Mahdiono d' Othuroye werd de actualiteit van de Assyriërs overal waar ze zich ook bevonden geschreven. Daarom wordt Ashur Yousef zonder meer als de leider en oprichter van de Assyrische pers beschouwd.

Moge zijn ziel in vrede rusten.

 
Nation's MenNaoum Fayeq


Ashur Yousef


Mor Chamoun Benjamin


Yousef Qlitha


Farid Nazha


Toma Odo


Abdelmasieh Qarabaschi


Dawied Barsoum Bierli


Malek Jaqo


Hanna Salmaan

 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer